Дотримання повітряно-теплового режиму в ДНЗ!

З метою профілактики вірусних інфекцій, дотримання повітряно-теплового режиму в ДНЗ доводимо до Вашого відома вимоги Державних санітарних норм та правил «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей», затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України № 678 від 01.08.2013 року, зокрема пункти 6.5. - 6.8. розділу VI. Повітря но-тепловий режим:

6.5. Одягати дітей необхідно залежно від температури повітря та інтенсивності рухової активності. При помірній руховій активності одяг дітей у приміщеннях дошкільних закладів має відповідати вимогам таблиці.

Таблиця Одяг дітей 3-7 років у приміщеннях

Температура повітря (°С) Одяг Кількість шарів одягу, що допустима
+18-20 Бавовняна білизна, сукні з напіввовняної або товстої бавовняної тканини, колготи, а для дітей 5 років і старше - гольфи 2-3
+21-22 Бавовняна білизна, сукні (сорочки) з тонкої бавовняної тканини з коротким рукавом, гольфи, легкі туфлі або босоніжки 2
+23 і вище Тонка бавовняна білизна або без неї, легка сукня, сорочка для літа без рукавів, шкарпетки, босоніжки 1-2

6.6.При вході до дошкільного навчального закладу необхідно розміщувати термометр для контролю за температурою повітря на вулиці. Прогулянки на відкритому повітрі повинні проводитися не рідше 2 разів на день із загальним часом перебування не менше 4 годин з достатньою руховою активністю та за умови раціонального одягу дітей.

6.7.Взимку при температурі повітря від -4 до -10 °С і швидкості руху повітря до 2 м/сек дітей необхідно одягати у зимові пальта, шуби, комбінезони (4-5 шарів одягу). При цьому допускаються ігри з руховою активністю середньої інтенсивності. При подальшому зниженні температури та збільшенні швидкості руху повітря рухову активність потрібно збільшувати. Прогулянки на вулиці дозволяється проводити при температурі повітря не нижче -16 °С і швидкості руху повітря до 5 м/сек (на дитині 5 шарів одягу). Рухливі ігри дозволяється проводити при температурі повітря від +3 до -З °С і швидкості вітру не більше 5 м/сек (3-4 шари одягу). Прогулянки дітей на вулиці не проводяться при температурі повітря нижче -16 °С або швидкості руху повітря понад 7 м/сек.

6.8.Влітку під час прогулянок діти повинні мати головні убори (капелюшки, косинки). Для запобігання перегріванню на сонці частину прогулянки необхідно проводити в тіні дерев і під тіньовими навісами. Прогулянки влітку при відсутності вітру бажано супроводжувати водними процедурами, іграми з водою з використанням плескальних басейнів, лійок, гідроіграшок. Під час дощу діти повинні гуляти під тіньовими навісами.



Пам’ятка для батьків

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ГРИБНИКІВ

Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння. Найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання білої поганки, хоча реєструються випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова , печериця жовтошкіра, сморчки, гриб-парасолька цегляно-сірочервоний, опеньок несправжній тощо.

Щоб уникнути отруєння дикорослими грибами:

  1. Якщо ви відмовились від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі і споживаєте штучно вирощену печерицю, гливу (вешенка) , що купуєте в магазинах, то отруєння такими грибами Вам і вашій сім’ї не загрожує.
  2. Якщо не зможете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на організованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо ви таки ж вирушили до лісу на «тихе полювання» необхідно пам’ятати:
    • ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
    • якщо гриб викликає хоч найменший сумнів – краще його позбутися;
    • намагайтеся шукати і збирати губчасті гриби «білі», «бабки», «моховики» тощо – в наших широтах серед цих найменша кількість отруєнь;
    • не збирайте старі,перезрілі або дуже молоді гриби, у яких чітко не виражені морфологічні ознаки;
    • якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим як починати готувати страву або робити заготовки;
    • перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
    • не вживайте сирих грибів;
    • перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;
    • готові страви з грибів необхідно зберігати в холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
    • не давайте грибів дітям, які не досягли восьмимісячного віку;
    • ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використаними цибулинами або срібних ложок, вони окрім помилок нічого не дають.
  4. Не вживайте спиртних напоїв під час споживання грибів – це прискорює процеси всмоктування грибної отрути.
  5. Якщо отруєння все ж таки виникло, або ви його підозрюєте:
    • негайно промийте шлунок слабким розчином кухонної солі;
    • незважаючи на тимчасове полегшення вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.

Що потрібно знати при отруєнні грибами

Аналіз випадків грибами в Україні свідчить , що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластичних отруйних грибів ( насамперед блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Адже біла поганка у багатьох регіонах просто не росте, наприклад , на півдні, проте основні масові отруєння реєструють саме там.

Нерідко отруюються грибами , які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків, помилитися вони ж можуть , якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявляються морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися біла поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує, тоді її можна помилково зірвати. Немало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо.

Необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго, однак, важливе нетривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), а лише після цього продовжувати готувати страви.

Симптоми грибного отруєння різні:

  1. Характерні ознаки отруєння : нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.
  2. Симптоми отруєння – галюцинації,розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій, може навіть непритомніти, якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
  3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого,сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому , що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу ( до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявлятися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

До смертельних небезпечних грибів належить і свинушка тонка, яка росте під Києвом, і багато прихильників «лісового м’яса» полюбляють її їсти. Однак, цей гриб надзвичайно небезпечний. Він спричиняє в окремих людей сильну алергічну реакцію, що призводить до захворювання крові. При отруєнні людина може померти за два тижні. Зараз цей гриб занесено до світового списку смертельно отруйних.

Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному звернені за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов’язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків , коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку – врятувати їх вдається дуже рідко. Також слід пам’ятати , що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти. Люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  1. Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах; безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково враховуйте наступне:
  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте, остерігайтесь пластичних грибів;
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких чітко не виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі грибів: він втрачає воду, накопичує токсини;
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим,як починати готувати страви чи робити заготівлі;
  • Не вживайте сирих грибів;
  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть у підсоленій воді ( не менше трьох разів) протягом 30 хвилин;
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
  • Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям; не можна вживати грибів вагітним та жінкам , які годують груддю;
  • Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використаними цибулинами або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних і в отруйних грибах; а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах;
  • Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі:

а) негайно викликайе «швидку допомогу», до її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму, пийте багато рідини;

б) навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи;

в) недоїдених грибів не викидайте - їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

НІЯКОГО САМОЛІКУВАННЯ! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння.

В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляється рідко , оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож , щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживайте печериці та гливи, вирощені у теплицях.


Перш ніж виховувати...

Візьміть себе в руки і заспкойтеся, сядьте там, де Вам зручно, розслабтесь і подумайте: навіщо?

  1. Яка мета чергового Вашого впливу: він як інтервенція або ж як звільнення дитини.
  2. Вам хочеться нав'язливо поділитися досвідом з дитиною або у Вас є бажання скоріше простягнути дитині руку.
  3. Вам хочеться ще раз підкреслити залежність дитини або вселити в неї впевненість і захищеність.
  4. Вам хочеться влаштувати маляті черговий суд - «убити» віру в себе.
  5. А може бути Вам хочеться «втовкмачити» їй якісь заборони, які вона буде порушувати, даючи Вам привід розряджатися на ній.
  6. Вам хочеться зробити дитину зручною для себе й просапати в ній риси характеру, всі, що вас не влаштовують, миттєво зірвати.
  7. А може, Ви зібралися порахувати сьогодні чергові витівки дитини.
  8. А може, Ви просто роздратовані чомусь, розсерджені, у Вас потреба - критикувати, обурюватися й засуджувати.
  9. А може, Ви задумали влаштувати маляті стереотипне чергове пороття.
  10. А може Вам треба сховати самих себе за ширмою виховання.

  • Дитина ні в чому не винна перед вами. Ні в тому, що з’явилися на світ. Ні в тому, що створила вам додаткові труднощі. Ні в тому, що не дала очікуваного щастя. Ні в тому, що не виправдала ваших очікувань. І ви не маєте права вимагати, щоб вона розв’язала ці проблеми.
  • Дитина – не ваша власність, а самостійна людина. І вирішувати до кінця її долю, а тим більше ламати на свій розсуд їй життя, ви не маєте права. Ви можете лише допоїти їй вибрати життєвий шлях, вивчивши її здібності й інтереси і створивши умови для їх реалізації
  • Дитини далеко не завжди буде слухняною і милою. Її впертість і капризи так само неминучі, як самий факт її присутності в родин
  • У багатьох капризах і витівках дитини винні ви самі, бо вчасно не зрозуміли її, не прийняли її такою, якою вона є
  • Дитина має численні чесноти. Ви повинні завжди бачити найкраще та вірити у неї, бути впевненими у тому, що рано чи пізно це найкраще неодмінно проявиться

Пам`ятка для батьків, дитина яких піде до дитячого садка

1. Сформуйте у себе позитивне ставлення до дитячого садка, налаштуйте себе на те, що дитині тут буде добре, її буде доглянуто, оточено увагою, вона отримає підтримку.

2. Уникайте будь-яких негативних розмов у сім'ї про дитячий садок у присутності дитини, оскільки вони можуть сформувати у неї негатив­ не ставлення до відвідування дитячого садка.

3. Створіть спокійний, безконфліктний клімат у сім'ї.

4. Заздалегідь потурбуйтеся про те, щоб розпорядок дня дитини вдома був наближеним до розпорядку дня у дитячому садку (ранній підйом, час денного сну, прийоми їжі, прогулянки].

5. Ознайомтеся з режимом харчування та меню у дитячому садку.

6. Навчайте дитину їсти неперетерті страви, пити з чашки, привчайте тримати ложку.

7. Відучіть дитину від підгузків. Виховуйте у неї потребу проситися до ту­ алету.

8. Учіть дитину впізнавати свої речі: білизну, одяг, взуття, носовичок.

9. Учіть гратися іграшками. Скажімо, ляльку можна годувати, колисати, гойдати; пірамідку — збирати, розбирати.

10. Привчайте дитину після гри класти іграшки на місце.

11. Пограйтесь удома у дитячий садок з ляльками: погодуйте їх, почитайте казку, поведіть на прогулянку, покладіть спати.

12. Виховуйте у дитини позитивний настрій та бажання спілкуватися з ін­ шими дітьми.

13. Тренуйте систему адаптаційних механізмів у дитини — привчайте її до ситуацій, в яких потрібно змінювати форми поведінки.

14. Підготуйте для малюка індивідуальні речі: взуття та одяг для групи, 2-3 комплекти змінної білизни, чешки для музичних занять, носовичок.

15. Повідомте медичну сестру про стан здоров'я вашого малюка.

16. Проконтролюйте, аби початок відвідування дитячого садка не збігався з епікризними термінами: 1 рік 3 місяці, 1 рік 6 місяців, 1 рік 9 місяців, 2 роки, 2 роки 3 місяці, 2 роки 6 місяців, 2 роки 9 місяців, 3 роки.

17. Дайте дитині до дитячого садка улюблену іграшку.

18. Не залишайте дитину одну в перші дні відвідування дитячого садка, побудьте з нею певний час на прогулянці, до обіду, у разі потреби — залишіться на тиху годину.

Кiлькiсть переглядiв: 433

Коментарi